Joanna Durynek jest absolwentką Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi, gdzie ukończyła studia na kierunku dietetyka medyczna ponieważ jest dietetykiem nie tylko z wykształcenia, ale również zamiłowania, regularnie pogłębia swoją wiedzę biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz kursach i szkoleniach z zakresu dietetyki klinicznej i psychodietetyki. Sama również organizuje i prowadzi szkolenia z dietoterapii w różnych schorzeniach metabolicznych oraz prowadzi warsztaty kulinarne.
Specjalizuje się w dietoterapii chorób tarczycy (głównie niedoczynności), chorób układu
sercowo-naczyniowego (miażdżyca, nadciśnienie) oraz w dietoterapii chorób onkologicznych. Interesuje się również dietoterapią otyłości. Jej celem jest doprowadzenie do poprawy zdrowia pacjentów i uświadamianie im, że prawidłowa dieta jest podstawą zdrowego życia.
Pomaga pacjentom zmieniając ich nawyki żywieniowe stosując holistyczne podejście,
którego celem jest kompleksowe rozwiązanie zgłaszanych problemów zdrowotnych.
Porad udziela na podstawie wnikliwej analizy wyników badań laboratoryjnych, na podstawie pomiarów antropometrycznych, na podstawie analizy składu masy ciała oraz oceny stanu zdrowia.